Hoe draag ik een geruit overhemd?

Hoe draag ik een geruit 
overhemd?

3 minuten leestijd
Geruite overhemden zijn wéér terug, en wij vinden het wéér leuk! Dit item komt al jaren voor in de heren collectie, maar toch zit er telkens wat verandering in. Wij onderscheiden voor jou de twee meest voorkomende types overhemden van nu, en leggen uit hoe je deze kan dragen. Ook helpen wij je met dit artikel voor eens en altijd af van de struggle met ingewikkelde maten en pasvormen.

Dus hoe zitten die maten nou in elkaar en…. Hoe draag je een geruite shirt?

Het ruit-shirt van nu

Er zijn momenteel twee veel voorkomende typen overhemden. Een overshirt en een overhemd.

Overshirt

Over het algemeen is een overshirt meer casual. Dat is ook de reden dat overshirts vaak een grovere ruit hebben, grotere knopen (of een rits) en vaak borstzakken. Ze zijn vaak wat dikker van stof en worden dan ook veel open gedragen met een T-Shirt of dunne trui eronder. Dat geeft een wat informele, speelse look. Om een overshirt toch iets gekleder te dragen kan je hem ook combineren met een colletje. Draag liever geen polo onder een overshirt gezien je dan twee kragen over elkaar krijgt.

Draag je hem liever dicht? Houd dan de bovenste of bovenste twee knopen open, op die manier behoud je de casual look waar het overshirt voor geïnitieerd is. Vaak worden ze ook zo in de winkel gepresenteerd.

Overhemd

Een overhemd is er in alle soorten en maten, en onderscheid zich van een overshirt doordat een overhemd meestal max. één of geen borstzakken heeft, subtielere knopen en een dunnere stof (als flannel of poplin). Het ruitmotief heeft een bepalende factor voor de stijl van het overhemd. Hoe kleiner de ruit, hoe formeler het overhemd. Waar je een overhemd met grotere ruit eigenlijk op alles kan combineren, raden wij aan om een overhemd met een kleine ruit te dragen op een chino, pantalon of op een donkere jeans met geen of een subtiele wassing.
 

De directe engelse vertaling van een overhemd is "Shirt". Dan hoef je niet meer verwarrend te zijn, het gaat niet om een T-Shirt. 

 

Welke maat en pasvorm moet ik hebben?

Niets is zo verwarrend als alle verschillende benamingen voor fits en verschillende maat aanduidingen. Tailored fit, regular fit, comfort fit, boordmaten, confectiematen, internationale maten, het houd niet op… Wij leggen je uit hoe het zit:Verschillende soorten pasvormen:

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, plaatsen we de benamingen in 3 categoriën:

  1. Slank gesneden kennen we voornamelijk van de term “Slim fit”. Dit overhemd is wat nauwer in de taille en heeft vaak wat stretch in de stof. Andere termen die ook in deze categorie passen zijn Body Fit, Tailored fit en Fitted.
  2. Licht getailleerd is de meest standaard pasvorm. Het overhemd heeft shape, maar is toegankelijker dan een slim fit. Soms zit er midden achter een plooi voor wat extra beweging ruimte. Merken spreken over deze pasvorm als je een van de volgende namen voorbij ziet komen: Regular fit of Modern fit.
  3. Het "wijde" overhemd heeft een rechte schnitte. Een voorbeeld van een merk die dat veel heeft is PME-Legend. Het is van oudsher een traditioneel overhemd, wat veel voorkomt en extra is aan te raden voor mannen die wat breder zijn in de taille. Vaak heeft deze ook midden achter een plooi voor wat extra beweeg ruimte. Deze fit wordt ook wel als Comfort, Straight, Recht of Loose aangeduid.


Maatvoering:

Voor het vinden van de juiste maat kan je kijken naar de boord, borstomtrek, taille-omtrek en de lengte van de mouw en het achterpand. Het is belangrijk om eerst de gewenste fit te bepalen. Een maat kan goed zijn, ondanks dat een overhemd te strak zit. Dan kun je bijvoorbeeld beter naar dezelfde maat kijken in een andere pasvorm. Bijvoorbeeld een Regular fit in plaats van een slim fit.

Wanneer zit mijn overhemd te strak?
Een te klein overhemd kan je herkennen aan een knellende boord, te korte mouwen, of bij te weinig bewegingsvrijheid vanuit de armen. Een te krappe borstomvang kan je herkennen aan plooien vanuit de oksel die ontstaan door ruimte tekort.

Wanneer zit mijn overhemd te wijd?
Een overhemd zit te wijd wanneer de boord openstaat met een tussenruimte van meer dan twee vingers. De borstomtrek is te ruim wanneer de schoudernaad over de schouders heen hangt. Ruimte in de taille hoeft geen indicatie te zijn van een te wijdt overhemd. Het kan wel een teken zijn om misschien te kijken naar een andere pasvorm (bijvoorbeeld een slim fit)

Hieronder vind je een overzicht van alle ingewikkelde maataanduidingen, dan hoef je daar niet meer mee te struggelen:

  S  M    L   XL   XXL  XXXL Dit zijn internationale maten.
Hoe die vallen zijn afhankelijk van het merk. De ene S valt kleiner dan de andere S
 46   48  50   52   54    56 Dit zijn confectie maten.
Deze zijn wereldwijd unaniem. Een maat 46 is altijd een maat 46.
 39  40  41  42   43    44 Dit zijn boord maten (halsomtrek in cm) van overhemden.
 Soms wordt de boordmaat gebruikt als maataanduiding van een artikel.

 

Zie hieronder een paar van onze favoriete Check-shirts in de collectie op het moment:
Klik op de foto om het item beter te bekijken!

 

  Team Holzhaus     22-11-2022 16:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.